Facts & Figures

Aantrekken van financiering eenvoudiger gemaakt voor mkb

Een onderneming die in Nederland geld wil aantrekken door middel van effecten  moet een prospectus maken met relevante informatie voor beleggers. Dit is meestal een lijvig document. Sinds 21 juli kan een MKB-onderneming een eenvoudigere variant aanbieden: een EU-groeiprospectus.

Een onderneming die in Nederland geld wil ophalen door middel van het aanbieden van effecten (zoals aandelen of obligaties) aan het publiek is doorgaans verplicht om een prospectus op te stellen en deze door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) goed te laten keuren. Een prospectus is een document dat relevante informatie voor beleggers bevat, zodat zij een geïnformeerd oordeel kunnen vormen over de aangeboden effecten.

Het voormalige prospectusregime werd met name door mkb-ondernemingen beschouwd als een barrière voor toegang tot de kapitaalmarkt. Een prospectus is meestal een lijvig document van soms wel enkele honderden pagina’s, waarbij met het opstellen daarvan rekening gehouden moet worden met veel wettelijke vereisten. Dat maakt het opstellen van een prospectus een complex, tijdrovend en kostbaar proces. Om de toegang tot financiering op de kapitaalmarkt eenvoudiger te maken voor mkb-ondernemingen introduceert de nieuwe Prospectusverordening een prospectusregime dat aansluit bij de specifieke behoeften en marktomstandigheden van mkb-ondernemingen: het EU-groeiprospectus.

Lees meer

Bron: BDO Accountants & Adviseurs

Lees ook