Innoveren

Bedrijven buigen zich over afval als grondstof op de Zwitsal

De Zwitsal in Apeldoorn is donderdag een internationale hotspot van duurzame economie. De Cleantech Regio Stedendriehoek is dan gastheer van de European Neighboring Countries Circular Economy Day.

Belgische (Wallonië), Duitse (Ruhrgebied) en Nederlandse bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van circulaire economie nemen deel aan de internationale ontmoeting. Ze houden zich onder meer bezig met sloop- en bouwafval, plastic, organisch afval, valorisatie van batterijen en afvalscheiding.

Op de Zwitsal praten ze onder meer over ‘industriële symbiose’. Uitgangspunt bij een circulaire economie is dat afvalstoffen van het ene bedrijf potentiële grondstoffen kunnen zijn in het productieproces van een ander. Bij industriële symbiose wordt geprobeerd om bedrijven samen te brengen om dat te realiseren.

Verder wordt tijdens de internationale ontmoeting gesproken over de mogelijkheden van grensoverschrijdende samenwerking tussen overheden, ondernemingen en kennisinstellingen, om projecten te kunnen opzetten.

Na het programma op de Zwitsal brengt het internationale gezelschap een bezoek aan Teuge, waar wordt gewerkt aan een 3D-geprint vergadercentrum. De European Neighboring Countries Circular Economy Day wordt afgesloten in de regio Arnhem-Nijmegen. Daar buigen de deelnemers zich onder meer over de mogelijkheden die er zijn voor het hergebruik van plastic.

Bron: De Stentor

Lees ook