Innoveren

“Steden onderscheiden zich tegenwoordig juist met de periferie”

Ondernemer en investeerder Mike van woudenberg in 'zijn' Marktstraat.

De Marktstraat in Apeldoorn is volop in ontwikkeling. Mike van Woudenberg, belegger in vastgoed, ziet veel potentie in de straat. Vol enthousiasme heeft hij zijn zinnen gezet op het transformeren van de in het verleden kleurloze Marktstraat tot een bruisende zijstraat van centrum Apeldoorn. Mét succes.

“Ik zie het aanpakken van de Marktstraat als een uitgesproken kans. Steden onderscheiden zich tegenwoordig steeds minder met hun hoofdstraat, maar juist met de periferie. Het draait vooral om de omliggende straatjes; die moeten kloppen!”, aldus Van Woudenberg. Juist de Marktstraat heeft volop potentie volgens de Apeldoornse ondernemer die diverse panden in de straat opkocht. “Het is een straat met karakter, maar waar nog veel moet gebeuren. Dat is juist het mooie ervan: je kunt met vrije hand gaan ópbouwen, vanaf de basis. En het resultaat wordt héél vet.”

De plannen van Van Woudenberg om de Marktstraat een boost te geven vallen precies samen met die van de gemeente. Eerder dit jaar kondigde de gemeente aan te investeren in het ‘groener en blauwer’ maken van de binnenstad. Meer bomen en planten, als ook meer water. Dat plan heeft nu een concrete uitwerking gekregen en zal in 2019 worden gerealiseerd: in de Marktstraat komt een waterstroompje, voorzien van speelelementen en fonteintjes. Ook zal de bestrating worden aangepakt en wordt er ingezet op meer groen. Mogelijk wordt de straat ook omgevormd tot voetgangersgebied.

Ondernemen in de Marktstraat

Niet alleen het straatbeeld in de Marktstraat wordt aangepakt, ook als het op ondernemen aankomt is de straat volop in ontwikkeling. In het pand op de hoek heeft de duurzame cadeauwinkel WAAR haar intrek genomen en opent per 19 november de deuren. “Hier kun je terecht voor een heerlijke koffie-to-go. Of drink hem lekker op in de loungehoek in de winkel met je laptop op schoot”, aldus Van Woudenberg. Ook Rembrandt, het hippe theehuis nu nog gevestigd aan de Hoofdstraat, verhuist naar de Marktstraat naar een pand dat maar liefst vijf keer zo groot is. Zodoende krijgt ook het concept een nieuwe draai: “Rembrandt gaat naast hun lunch- en theekwaliteiten inzetten op avondhoreca. Dus ook voor een lekkere borrel mét borrelplank kun je vanaf medio november bij Rembrandt aan de Marktstraat terecht!”, vervolgt Van Woudenberg.

Bovendien weet Van Woudenberg te vertellen dat de reeds aan de Marktstraat gevestigde hardloopwinkel per januari verder gaat onder een nieuwe naam, waarbij het pand ook zal worden gerestyled. Daarnaast heeft de belegger nog een ondernemende partij in de detailhandel aangetrokken die het leegstaande pand aan het begin van de straat zal betrekken. Dat het enthousiasme van Van Woudenberg  aanstekelijk werkt is duidelijk. “Als je ergens in gelooft, dan ga je er vol voor. Met mijn enthousiasme weet ik ondernemers te motiveren. Niet alleen beloftes maken, maar daadwerkelijk doen! Dan krijg je vanzelf mensen mee.”

De Marktstraat begint steeds meer te leven. “De locatie van de Marktstraat is natuurlijk perfect, aangrenzend aan de markt. Ik zie steeds vaker dat mensen even komen kijken, nieuwsgierig naar de reuring in de straat. En dat is mooi! Op die traffic hebben we natuurlijk ook ingezet.”

Lees ook