Inspiratie in Apeldoorn

Parijs? Astrid en Janet halen de Franse keuken gewoon naar Apeldoorn

Door de Stentor:

De laatste keer kerst, de laatste keer de Midwintermarathon voor de deur; het is aftellen voor Hans (58) en Yvonne (55) Winter.

De eigenaren van de Bon Vivant in Apeldoorn bereiden zich voor op de overdracht. Vanaf 1 maart nemen Astrid Westdorp (47) en Janet Eilander (44) de zaak, die 25 jaar bestaat, over.

Aangezien de Bon Vivant zeven dagen per week open is, maar wel alleen voor het diner, liep Janet Eilander al jarenlang met het idee om een soort ‘shop in shop’ te openen in het restaurant. ,,Ik kom hier al jaren en ken Hans en Yvonne inmiddels goed. Het leek me leuk om de lunch en borrel hier te verzorgen. Ik heb zo’n tien jaar geleden al aan mijn vriendin Astrid voorgesteld om dit samen te gaan doen en een tijdje terug hebben we de stoute schoenen aangetrokken. We reserveerden een tafeltje en hebben het ze voorgelegd.”

Overname
Al snel kregen ze een tegenvoorstel: waarom ze de zaak niet gewoon overnamen. ,,Daar hadden we eigenlijk nooit zo over nagedacht”, zegt Westdorp lachend. ,,En dat moest wel even besproken worden met onze gezinnen, maar die waren gelijk heel enthousiast.” Eilander en Westdorp komen allebei uit de zorg, dus ze slaan een heel andere weg in. ,,Spannend, maar wel heel erg leuk”, vindt Westdorp. ,,Maar het team van Hans en Yvonne blijft, dus dat scheelt.”

In principe blijft na de overname heel veel hetzelfde. Eilander: ,,De naam houden we en ook staat bij ons de ambachtelijke kwaliteit voorop. Dat is nu ook zo; alles vers bereiden en niks kant-en-klaar van de groothandel. Een aantal evenementen dat hier gehouden werd, laten we terugkomen, maar dan in een ander jasje.”

Openingstijden
Wat wel verandert, zijn de openingstijden. ,,We gaan een uurtje eerder open: om 16.00 uur. En op zondag zijn we in principe dicht, al is er op aanvraag altijd wat te regelen.” Daarnaast wordt het logo en de huisstijl vernieuwd en zal de keuken iets anders worden. ,,De klassiek Franse keuken wordt hier straks geserveerd”, licht Westdorp toe. ,,Een lekkere tournedos bijvoorbeeld; eten waar je normaal bewust voor naar Parijs gaat.” Op termijn willen de dames ook ’s middags open. ,,Maar dat is echt pas over een paar jaar. We willen eerst alles goed op de rit krijgen.”

Westdorp en Eilander zijn ze erg enthousiast over de locatie. ,,Ik wilde per se iets doen op deze plek”, bekent laatstgenoemde. ,,Je kunt hier gratis parkeren, je hebt een mooi terras en je spreekt een breed publiek aan. Mensen uit de wijk, maar ook veel toeristen. Ik weet zeker dat je het goed zal merken als straks Paleis het Loo weer helemaal open is. Dan zit het hier helemaal vol.”

Niet bang voor het zwarte gat

Yvonne: ,,Je hebt hier toch een hele geschiedenis en behoorlijk wat voetstappen liggen. Maar we hebben alle vertrouwen in deze meiden en zullen zeker nog geregeld over de vloer komen.”

In al die jaren hebben ze veel meegemaakt aan de Loolaan. ,,Hele mooie dingen, zoals de veteranendagen. Maar ook nare dingen, zoals Koninginnedag in 2009. ,,Dat was een heel gekke dag. Het begon zo mooi, maar later zaten hier allemaal mensen te praten over wat er gebeurd was en wat ze gezien hadden.”

Het restaurant begon ooit als pannenkoekenrestaurant, maar na een jaar of twee besloten Hans en Yvonne dat het tijd werd voor wat anders. ,,Dat was de tijd waarin de driegangenmenu’s voor één prijs opkwamen”, vertelt Hans. En ze zagen nog wat veranderingen, zegt Yvonne. ,,Je ziet nu dat bijna ieder restaurant wel meedoet aan acties. Het grappige is dat ook bijvoorbeeld mensen uit Berg en Bos hier komen met zo’n bon. De menuprijs mag dan wel lager zijn, maar we zien dat de gemiddelde besteding gewoon gelijk blijft.”

Bron: De Stentor

Lees ook