Vestigen

Bedrijfsruimte in Apeldoorn amper te vinden

Het wordt voor bedrijven in de gemeente Apeldoorn steeds moeilijker om passende huisvesting te vinden. Nadat eerder de beschikbare kavels om een bedrijf of kantoor te bouwen al vrijwel uitverkocht raakten, heeft nu het aanbod van bestaande bedrijfsruimte een kritische grens bereikt. De krapte die de woningmarkt al geruime tijd in zijn greep heeft doet nu ook zijn intrede in het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2019 van Dynamis. Bedrijven in Apeldoorn kochten of huurden afgelopen jaar meer ruimte dan in 2017. In totaal werd er 77.900 vierkante meter bedrijfsruimte ‘opgenomen door de markt’.

Dat was slechts net iets meer dan het jaar ervoor. Vergeleken bij het gemiddelde over een groter aantal jaren is het echter twintig procent meer. Wat daarbij opvalt is dat het nu relatief kleine bedrijven zijn die daarvoor zorgen, met panden tot 500 vierkante meter. Dynamis noteerde 89 transacties, twaalf meer dan het jaar ervoor.

Grens
Dynamis begon in 2014 met het in kaart brengen van de bedrijfsruimtemarkt. Sindsdien lag het aantal beschikbare vierkante meters in Apeldoorn nooit onder de 100.000. Die grens is nu voor het eerst wel bereikt, ziet de organisatie. Kleinere bedrijven hebben daar het meest last van. De vraag naar bedrijfspanden kleiner dan 500 vierkante meter is inmiddels ruimschoots groter dan wat er op dit moment wordt aangeboden.

Net als op de woningmarkt eist daarmee voor zoekende bedrijven de hoogconjunctuur zijn tol. Nu de economie al meerdere jaren op stoom is, staan bedrijven in de rij voor bijvoorbeeld extra hallen, loodsen en distributiecentra.

Lees verder via bron: De Stentor

Lees ook