Vestigen

Wat is geheim van Nunspeet en Lochem? Daar staan nauwelijks winkels leeg. Apeldoorn is stabiel

Lege panden in de winkelstraat: ze zijn er steeds minder. De leegstand is duidelijk op z’n retour, al zijn we nog niet op het niveau van voor de crisis. Ook in deze regio lijkt het tij te keren. In Zwolle, Deventer en Apeldoorn is de leegstand flink afgenomen. Terwijl kleinere plaatsen als Lochem en Nunspeet de winkel-crisis als beste weerstaan. Wat is het geheim?

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten daalde de afgelopen twee jaar flink tot 8 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Locatus. In totaal telde Nederland vorig jaar 2,4 miljoen vierkante meter aan leegstaand winkelvloeroppervlak. Hoewel dit nog altijd hoger is dan in crisisjaar 2008 is er sprake van voorzichtig optimisme.

Grote steden
Grote winkelsteden als Zwolle en Apeldoorn laten een stabiel beeld zien. In Zwolle lag het dieptepunt in 2016 met 8,7 procent leegstand. Vorig jaar daalde dit percentage tot 5,1. Apeldoorn duikelde van bijna 12 procent naar net onder de 5 procent. Deventer wist het tij spectaculair te keren: in de afgelopen 2 jaar werd de leegstand meer dan gehalveerd tot 8,2 procent.

,,We zien het als een beloning voor onze aanpak’’, stelt Deventer binnenstadsmanager Peter Brouwer. De gemeente investeerde de afgelopen jaren tienduizenden euro’s in de strijd tegen leegstand. Leegstaande winkels worden zowel fysiek als online meer onder de aandacht gebracht. ,,Zo hebben we het platform Start je winkel in Deventer opgezet om ondernemers en pandeigenaren bij elkaar te brengen. Ik denk dat er weinig plekken zijn waar vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente zo georganiseerd samenwerken.’’

De sterke daling aan winkelleegstand in Deventer heeft nog een andere oorzaak: sommige winkelpanden worden omgevormd tot woningen. ,,We zijn flexibel, geven winkelpanden nieuwe bestemmingen en staan open voor tijdelijke invulling.’’ Brouwer kan naar eigen zeggen ‘ingetogen juichen’ bij het zien van de laatste cijfers. ,,De vlag gaat nog niet uit, maar we zijn goed op weg

Samenwerking
In Nunspeet en Lochem staat in de winkelstraten amper een pand leeg. In Nunspeet – van 4,1 (2017) naar 2,7 procent (2018) leegstand – wordt sterk ingezet op samenwerking tussen ondernemers, gemeente en pandeigenaren. Samen zetten ze Nunspeet als winkeldorp op de regionale kaart. ,,Veel panden zijn in handen van Nunspeters. Als er een pand leeg komt te staan, dan gaat de pandeigenaar in overleg met ons over welke winkel iets zou kunnen toevoegen aan ons winkelbestand. Wat heeft Nunspeet nodig? Op die manier blijft het aanbod aantrekkelijk’’, stelt Arnold den Dikken, bestuurslid van de Ondernemersvereniging Nunspeet (OVN).

Lees verder via: De Stentor

Lees ook