Onderwijs in Apeldoorn

Hoger onderwijs in Apeldoorn

Apeldoorn is geen studentenstad. Daarvoor ontbreekt een brede hogeschool of universiteit maar dat wil niet zeggen dat niets gebeurd.

Apeldoorn heeft namelijk weldegelijk een interessant hoger onderwijs aanbod. Zo biedt de Hogeschool Saxion de bachelor Hotelmanagement en Security Management aan. Op beide opleidingen studenten een kleine 1.000 studenten jaarlijks. Daarnaast heeft Wittenborg University in Apeldoorn de hoofdvestiging. Wittenborg University is een internationale business school met zes verschillende studierichtingen en een intensieve samenwerking met Brighton University in de UK.
Samen bieden zij een master- en postmasterprogramma aan. Er studeren ruim 800 studenten bij Wittenborg in Apeldoorn. In Apeldoorn is ook het hoofdkantoor van de Politie Academie gevestigd.

De Politie is de grootste werkgever in Nederland met ruim 60.000 werkenden. Jaarlijks worden circa 20.000 werknemers (bij/om)geschoold door de Politieacademie in Apeldoorn. De Politieacademie is het kennis, onderwijs- en onderzoekscentrum van de nationale politie en biedt het basisonderwijs voor de politieagent (vaak op MBO) als ook vak specialisme (op HBO) aan. Sinds kort is er ook een WO Masterprogramma voor politieagenten.

Studenten kunnen in Apeldoorn ook studeren aan de Theologische Universiteit. De TUA, Theologische Universiteit Apeldoorn, heeft naast een brede bachelor Theologie en postdoctoraal studie ook de predikantenopleiding met gereformeerde inslag. Er studeren en onderzoeken jaarlijks circa 200 studenten aan de TUA.

Aan het Stationplein in Apeldoorn vindt je niet alleen de hogeschool Saxion en Wittenborg University maar ook de Fotovakschool. De Fotovakschool biedt de vakopleiding voor fotografen aan op zowel MBO als HBO niveau.

Er studeren circa 250 studenten jaarlijks in Apeldoorn. Ook de Marechaussee is gevestigd in Apeldoorn en biedt naast MBO ook HBO onderwijs aan. Er studeren circa 200 studenten jaarlijks aan de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. De Marechausse werkt sinds kort samen met de Politieacademie en hogeschool Saxion in kennisontwikkeling en onderzoek.

Naast het HBO onderwijs studeren er ruim 5.000 studenten op MBO niveau aan ROC Aventus in Apeldoorn. Aventus biedt ruim 100 verschillende opleidingen aan.

Naast Aventus biedt ook het Hoornbeeck college een breed pakket MBO opleidingen aan op gereformeerde inslag. Er studeren circa 600 studenten bij Hoornbeeck college in vier verschillende studierichtingen. Tenslotte biedt ook het Gerle ziekenhuis tal van inserviceopleidingen aan voor verpleegkundigen in Apeldoorn. Kortom, Apeldoorn heeft dan wel geen brede hogeschool of universiteit maar biedt wel een uiteenlopend en interessant onderwijs aanbod voor iedereen.

Lees ook