Handig

Dit is volgens de ANWB-leden één van de leukste uitjes in Gelderland

Een mooie waardering voor de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM): De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (kortweg VSM) is derde geworden in de verkiezing ‘Leukste uitje van Gelderland 2019’ van de ANWB

“Een onvoorstelbaar mooi stuk cultureel erfgoed dat voor iedereen goed toegankelijk is met uiterst deskundig en vriendelijk personeel (vrijwilligers). Een absolute MUST voor alle opa’s, vaders met kinderen en kleinkinderen”, luidde onder andere het commentaar. Tijdens de jaarlijks verkiezing brachten ANWB-leden in totaal 63.000 stemmen uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel landelijk als provinciaal.

Leukste uitje
Het Nederlands Bakkerijmuseum uit Hattem ging er met de titel ‘leukste uitje van Gelderland’ vandoor. Ook ’t Veluws Zandsculpturenfestijn uit Garderen wist de VSM net voor te blijven. Naast de VSM waren Klimbos Veluwe en Natuurpark Berg en Bos ook Apeldoornse kanshebbers.

Trots
“Wij, als vrijwilligers, zijn enorm trots op het behalen van de derde plaats in deze verkiezing. Met veel passie worden menig vrij uurtjes besteed aan de instandhouding van dit erfgoed”, laat de VSM in een persbericht weten. Deze derde plek is extra bijzonder, omdat de VSM al eerder de top-tien wist te behalen, maar nooit eerder in de prijzen viel.

Dit maakt een ritje met de stoomtrein zo leuk
stoomtrein VSMMaar wat maakt een ritje met de stoomtrein nou zo bijzonder? Dat weet de VSM als geen ander goed te verwoorden: “De VSM rijdt als bijzondere attractie met diverse stoomlocomotieven over de Veluwe. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren: De Koningslijn. Het station Beekbergen vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum.In de loop der jaren is een indrukwekkend en afwisselend materieelpark opgebouwd met daarin een grote collectie oude stoom- en diesellocomotieven, historische rijtuigen en goederenwagens. Met de inzet van enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers heeft de VSM inmiddels de grootste collectie rijvaardige stoomlocomotieven van Europa.”

Nog even en het rijseizoen is geopend
Afgelopen winter hebben de vrijwilligers van de VSM hard gewerkt aan het groot onderhoud. Traditioneel opent de VSM met Pasen haar rijseizoen. Dit jaar is er extra hard gewerkt om al op 14 april op de Veluwe onder stoom te komen. Hier vind je alle praktische informatie en de actuele dienstregeling.

Bron: Gewoon in Apeldoorn

Lees ook