Netwerken

Kapsalon Gerard is 50 jaar! Een bijzonder verhaal en bijzondere acties

Welke Apeldoorner heeft er niet op de kappersstoel gezeten van Kapsalon Gerard en een mooi verhaal gedeeld met eigenaar Gerard Hoogeveen (75)? De kapsalon op De Mheen viert zijn 50-jarig jubileum met mooie herinneringen en geniale prijzen!

 

Op een zolderkamer
Het is 1 mei 1969. Voor het eerst openen Gerard en zijn vrouw Aartje (73) herenkapsalon Gerard in een slaapkamer in de Pascalstraat. “Een bevriende grossier had mij in vol vertrouwen een eerste inventaris van 10.000 gulden op afbetaling gegeven. Daarmee kon ik Kapsalon Gerard beginnen.”

Aartje is op dat moment hoogzwanger, maar helpt in alles mee. “Op de stencilmachine van de voetbalclub van mijn vader hebben we reclamefolders gemaakt en zelf de hele wijk rondgebracht. We hadden niet meer dan 400 gulden, dus ik zei ‘pak nog maar niet alle dozen uit. Als de klanten met een week niet komen, kunnen we volgende week weer inpakken’.”

Maar gelukkig blijkt Kapsalon Gerard een schot in de roos voor Zevenhuizen, waar op dat moment nog geen enkel winkelcentrum is. “En als beloning is veertien dagen later onze oudste zoon geboren.”

Kiosk op De Mheen
Vijftig jaar later zit Gerard aan de lange tafel in zijn zaak en kijkt hij naar oude foto’s die door de jaren heen gemaakt zijn. “Toen winkelcentrum De Mheen werd gebouwd waren alle panden vrij snel vergeven. De kiosk van 26 m² was de enige die nog leeg stond. ‘Dat is hem’, dacht ik toen. Vanaf 1972 hebben we daar 19 jaar gezeten.”

Foto’s laten zien hoe Kapsalon Gerard begon. De bakstenen muur, legergroen interieur met bruine details. Op de spiegel hangen de prijzen: 17,75 gulden voor een nieuwe coupe, 4 gulden voor het knippen van een baard. Op de toonbank flesjes aftershave, pepermunt en sigaretten. “Die sigaretten boden we aan aan klanten. En onder de toonbank verkochten we voorbehoedsmiddelen.”

Lachend: “Er kwam een keer een jongeman binnen die wat ongemakkelijk eerst om kauwgom vroeg. Ik had natuurlijk allang door wat hij wilde. Toen hij uiteindelijk om condooms vroeg, vroeg ik ‘wat voor soort dan?’. Na heel lang nadenken zei hij: ‘doe maar een middelmaatje’.”

Lees meer via bron: In de Buurt Apeldoorn

Lees ook